مقاله ها

7 دستور العمل ایمنی هنگام استفاده از دستگاه های صنعتی

دستگاه های صنعتی

با پیشرفت تکنولوژی در زمینه‌ی صنعت و ماشین‌های صنعتی، انسان‌ها وارد دوره‌ی جدیدی از زندگی شده و به وسیله‌‌ی این دستگاه‌ها توانستند وسیله‌های جدیدی برای امور روزمره‌ی خود تولید کنند. امروزه در اکثریت کارگاه‌های صنعتی برای برش قطعه‌ها و یا شکل دادن به آن‌ها دیگر از وسیله‌های دستی و قدیمی استفاده نمی‌کنند بلکه از دستگاه‌های پیشرفته‌ای مانند دستگاه سی ان سی و یا دیگر ماشین‌های اتوماتیک بهره می‌گیرند.

این ماشین‌ها به گونه‌ای زندگی انسان‌ها را تحت تاثیر قرار داده‌اند که بدون وجود آن‌ها، افراد نمی‌توانند زندگی مدرن و مرفهی داشته باشند. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که هر ساله تعدادی از افراد در حین کار با این دستگاه‌های صنعتی، دچار آسیب‌های جسمی می‌شوند که خوشبختانه امروزه آمار این آسیب‌ها نسبت به گذشته کاهش چشم گیری پیدا کرده است. تنها راه مقابله با این مشکلات، آموزش نحوه‌ی کار با این دستگاه‌ها و نکات ایمنی مربوط به آن می‌باشد که در صورت رعایت نکردن، تلفات و آسیب‌ها افزایش خواهند یافت.

خطرات ناشی از کار با دستگاه های صنعتی

در بین دستگاه‌های تمام اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک صنعتی، امروزه ماشین‌های برش و تراش جز پرکابردترین دستگاه های صنعتی بوده و برای تولید تعداد بسیاری از وسیله‌ها از آن‌ها استفاده می‌شود. اما گاهاً دیده می‌شود که در برخی از کارگاه‌ها و کارخانه‌جات از افرادی که تخصص کافی در مورد این ابزار ندارند، برای کنترل آن‌ها استفاده شده و همین امر نیز سبب رخ دادن اتفاقات ناخوشایند برای کارکنان می‌شود.

همانطور که گفتیم کار با این دستگاه‌ها خطرات جانبی زیادی در پی دارد. به عنوان مثال هنگام برش قطعه‌ای مانند چوب و یا فلز، اگر دستتان را در محل بدی قرار دهید و یا هوشیاری کامل در هنگام برش نداشته باشید، احتمال آسیب به دستتان چندین برابر افزایش پیدا می‌کند و یا اگر با قطعات داخلی و ساختار دستگاه مورد استفاده، آشنایی نداشته و یا تخصص کافی در این زمینه نداشته باشید، ممکن است در هنگام خرابی یک قطعه نتوانید با این مشکل مقابله کنید. این‌ها تنها چندین مورد از آسیب‌های احتمالی هنگام کار هستند که تنها راه مقابله با آن، رعایت دستورالعمل‌ها و نکات ایمنی در حین کار می‌باشد.

دستگاه های صنعتی

دستور العمل‌های ایمنی هنگام استفاده از دستگاه‌های برش و تراش

مسئولان و کارفرمایان مربوطه موظف هستند تا کلاس‌های آموزشی و معرفی دستگاه جدید را برگزار کرده و کارکنان را با نحوه‌ی کار با آن‌ها توجیه کنند. در ادامه به بررسی برخی از دستور العمل‌های ایمنی در حین کار با دستگاه های صنعتی از جمله ماشین‌های برش و تراش می‌پردازیم.

از دستگاه و ابزارآلات مناسبی استفاده کنید

برای انجام هر کاری دستگاه و وسیله‌های مشخصی وجود داشته و نمی‌توان برای چندین کار فقط از یک نوع استفاده کرد. علاوه بر آن ابزارآلاتی که در داخل این ماشین‌ها برای انجام برش و یا تراش قرار می‌گیرند نیز دارای انواع مختلفی هستند که افراد باید شناخت کافی از تمامی آن‌ها داشته و ابزار مناسبی را انتخاب کنند. اگر تیغ و یا ابزار نامناسبی را روی دستگاه نصب کنید، ممکن است با شکستگی دستگاه و یا قطعه‌ی کار روبرو شوید. پس حتماً سعی کنید ابزار مناسبی را انتخاب کرده و از خطرات احتمالی دور بمانید.

استفاده از لباس کار مخصوص و تجهیزات ایمنی را فراموش نکنید

لباس‌های کار جزو وسیله‌های ضروری در هر شغل بوده و استفاده از آن‌ها نیز جز نکات ایمنی می‌باشد. لباس کار باعث می‌شود تا افراد از خطرات محیط و وسیله‌های موجود در محل کار دور مانده و همواره در سلامتی کامل باشند. در هنگام کار با دستگاه‌های بزرگ صنعتی نیز استفاده از تجهیزاتی مانند لباس کار، دستکش ایمنی، عینک ایمنی و … ضروری می‌باشد. به عنوان مثال اگر در حین کار قطعه و یا براده‌ای از قطعه‌ی مورد برش و یا تراش پرت شود، عینک ایمنی از برخورد آن به چشم جلوگیری می‌کند و یا دستکش مانع از برخورد دست با تیغه‌های برنده‌ی این دستگاه‌ها می‌شود.

از قرار گیری درست تیغ اره‌ها و ابزارآلات اطمینان حاصل کنید

مهم‌ترین نکته پس از انتخاب صحیح تیغ اره‌ها و ابزارآلات، نحوه‌ی قراردادن آن‌ها در محل تعیین شده می‌باشد. هر دستگاه و ابزاری دفترچه راهنمای مخصوصی دارد که در آن طرز استفاده و قرارگیری صحیح قطعه آموزش داده می‌شود. پس حتماً آن را مطالعه کرده و بر اساس آن، قطعات را در جای خود قرار دهید. در صورت قرار گیری نادرست ابزار، احتمال پرتاب شدن، شکستگی و یا خرابی دستگاه وجود دارد.

دستگاه های صنعتی

از پوشیدن لباس‌های گشاد و یا خیلی تنگ در حین کار خودداری کنید

همانطور که گفتیم پوشیدن لباس کار در حین کار با دستگاه‌های صنعتی ضروری می‌ باشد. لباس کار باید به گونه‌ای طراحی شود که دست و پا گیر نبوده و در روند فعالیت فرد تاثیر منفی نداشته باشد. اگر فردی که با دستگاه کار می‌کند لباسی گشاد بر تن داشته باشد ممکن است با گیر کردن به دستگاه موجب اتفاقات ناگواری شود و یا در صورت تنگ بودن، لباس کار موجب اذیت فرد می‌شود. پس بهترین کار استفاده از لباس‌هایی با سایز متناسب هر فرد می‌باشد.

محل برش و یا تراش را مشخص کنید

قبل از شروع به کار حتماً محلی را که روی آن برش و یا تراش انجام خواهید داد را مشخص کنید. چرا که ممکن است با یک لحظه غفلت علاوه بر خراب شدن نتیجه‌ی کار، با استرسی که پیش می‌آید موجب آسیب به خودتان نیز شوید. در هنگام کار با دستگاه از فشار دادن قطعه خودداری کرده و اجازه دهید برش خود به خود انجام گیرد.

قبل از کار با دستگاه های صنعتی از سالم بودن آن اطمینان کنید

یکی از مسائلی که در جلوگیری از آسیب‌های ناشی از کار کردن با این دستگاه‌ها وجود دارد، اطمینان از سالم بودن دستگاه مورد استفاده می‌باشد. همواره سعی کنید به صورت دوره‌ای دستگاه را سرویس کرده و در صورت وجود مشکل آن را رفع کنید. بهتر است قبل از شروع به کار، به صورت کلی دستگاه را ارزیابی کرده و سپس با آن کار کنید.

سیم‌های متصل به برق را چک کنید

دستگاه های صنعتی به دلیل اینکه با انرژی برق و بصورت تمام اتوماتیک کار می‌کنند، باید همواره از نظر اتصال سیم‌ها بررسی شوند. اگر حتی در بخش کوچکی از سیم‌ها، پارگی و یا خراشیدگی وجود داشته باشد، ممکن است باعث برق گرفتی و خرابی دستگاه شود. پس برای مقابله با آن، قبل از روشن کردن دستگاه سیم‌ها را حتماً چک کرده و از دستکش‌های عایق برق استفاده کنید. از اتصال مستقیم سیم و کابل دستگاه به پریز برق خودداری کرده و از محافظ استفاده کنید.