بررسی انواع مختلف تراشکاری در کارهای صنعتی
یکی از اقداماتی که در کارهای صنعتی کاربردهای زیادی دارد، تراشکاری میباشد. متریالهای مختلفی مانند چوب و فلز میتوانند با استفاده از دستگاههای مختلف تراشکاری مورد تراش قرار گرفته و اقدامات زیادی روی آنها انجام شود. برای ساخت انواع ابزار آلات با فرمهای خاص، ساخت قطعات فلزی، ساخت و تولید وسیلههای چوبی مانند مبلمان و … تراش قطعه جز ملزومات بوده و باید افراد دستگاههای خاصی برای انجام و تولید این قطعات داشته باشند.
برای هر قطعهای که ساخته میشود تراش جداگانه و خاصی باید انجام گیرد که در برخی موارد هر دستگاه و ماشین، تراش خاصی را انجام داده و یا قادر به انجام چندین نوع تراش است. در ادامه به بررسی بیشتر دستگاههای تراش و انواع تراشهایی که روی قطعات مختلف انجام میگیرد، میپردازیم.
تراشکاری چیست؟
تراشکاری همانطور که از اسمش نیز پیداست، برای تراش و شکل دهی قطعات مختلف از جمله چوب و فلز انجام میشود. در این روش افراد میتوانند با استفاده از ماشینها و دستگاههای مختلف صنعتی، قطعه و مواد مورد نظر خود را به هر شکلی که میخواهند سیقل دهند. تراشکاری متریالهای فلزی به روش براده برداری انجام میشود. یعنی در این روش قطعهی فلز با سرعت معینی به چرخش در آمده و دستگاه تراش نیز با استفاده از تیغ اره تراش و برنامهای که به آن داده شده، عمل تراش به روش براده برداری را انجام میدهد.
البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که تمامی دستگاههای برش عین هم نبوده و در انواع مختلفی وجود دارند. برای هر تراشی که انجام میشود، دستگاه و تیغ ارهی خاصی مورد استفاده قرار میگیرد که در صورت داشتن آشنایی و اشراف کامل بر آنها، میتوانید نتیجهی کار موفق و تمیزی داشته باشید.
انواع ماشینهای تراشکاری
دستگاههای تراش همگی یک کار خاص یعنی شکل دادن به متریالهای مختلف را انجام میدهند. اما اینکه متریال از چه جنسی بوده و باید به چه شکلی در بیاید، نیازمند دستگاه و تیغ ارههای متفاوتی میباشد. به همین دلیل دستگاههای تراش در انواع مختلفی وجود دارند که افراد میتوانند بنا بر شرایط کاری و نیازمندیهای خود، از آنها استفاده کنند. برخی از مهمترین دستگاههای تراش عبارتند از:
- ماشین تراشکاری معمولی
- ماشین تراشکاری مرغک دار
- دستگاه تراشکاری کاروسل
- دستگاه تراش پیشانی تراشی
- ماشین تراش ابزار سازی
- و …
انواع روش های تراشکاری و نحوه انجام آن ها
در تراشکاری همانطور که گفتیم برای ایجاد طرح و شکلهای مختلف، دستگاهها و روشهای متفاوتی وجود دارد. به عنوان مثال برای این که افراد بتوانند ابزارآلات فلزی مختلفی را تولید کنند، باید برای هر ساخت هر کدام از روشهای تراشکاری متفاوتی استفاده کنند. از طرفی افراد فعال در این زمینه و متخصصان تراشکاری باید با انواع این روشها آشنا شوند تا بتوانند بهترین وسایل را تولید کنند. در اینجا قصد داریم با بررسی روشهای مختلف تراشکاری، به آشنایی بیشتر افراد در این زمینه کمک کنیم.
پیشانی تراشی و یا کف تراشی
در تراشکاری اصطلاحهای خاصی وجود داشته و نوع تراش نیز بر اساس آنها نام گذاری میشود. به عنوان مثال به ابتدا و انتهای قطعهی کار پیشانی گفته شده و هنگامی که تراشکاری روی آن قسمت انجام شود، به آن پیشانی تراشی گفته میشود. در این نوع تراش طول قطعه کاهش پیدا کرده و سطح پیشانی نسبت به محور عمود میشود. یکی از نکاتی که در این نوع تراش باید به آن توجه کنید، این است که بدنهی ابزار تراش نباید با قطعهی کار تماس پیدا کند. به همین دلیل ابزار تراش با زاویهی 30 درجه و مماس بر پیشانی قطعه قرار میگیرد.
رو تراشی
یکی از عامیانهترین نوع تراشها که کاربردهای زیادی نیز دارد، رو تراشی نام دارد. در این تراش قطعهی کار با سرعت و محور مشخصی چرخیده و ابزار و تیغهی تراش نیز موازی با محور حرکت میکند. روتراشی از جمله تراشکاریهای ساده است که با براده برداری، سطوح خارجی قطعه را تراش میدهند. رو تراشی معمولاً در دو نوع خشن کاری و پرداختکاری انجام میگیرد.
در نوع خشن کاری سرعت براده برداری کم بوده و عمق برش زیاد میباشد. اما در نوع پرداخت کاری، عمق برش کم ولی سرعت براده برداری زیاد است. توجه داشته باشید که هر چقدر سرعت براده برداری زیاد باشد، سطح مورد تراش صافتر خواهد بود. به همین دلیل معمولاً پرداخت کاری را آخرین مرحلهی تراشکاری مینامند.
داخل تراشی
به دلیل اینکه متههای سوراخکاری قطر پیوستهای ندارند، افراد اقدام به استفاده از داخل تراشی میکنند. به تمامی اقداماتی مانند براده برداری، پرداختکاری، افزایش قطر و … که در داخل قطعه و یا داخل حفرههایی که قبلا ایجاد شده است انجام میگیرد، داخل تراشی میگویند. در واقع داخل تراشی برای تکمیل کار متههای سوراخکاری کاربرد دارد.
رزوه تراشی
رزوه در لغت به معنی شیارهای خارجی و یا داخلی روی سطح مواد گفته میشود که گاهی اوقات وسیلههای رزوه دار نیز نیاز به تراشکاری پیدا میکنند. برخی از دستگاههای تراشکاری وجود دارند که مناسب برای تراشکاری برای قطعههای رزوه دار هستند. به این نوع روش تراشکاری، رزوه تراشی گفته میشود.
آج زنی و انواع آن
برخی اوقات افراد مجبور به گرفتن قطعهی کار با دست هستند. در این گونه شرایط قسمت انتهایی آن آج زنی شده و با این کار اصطکاک زیاد شده و قطعه از دست رها نمیشود. برای آج زنی قطعه، ابزار آج زنی بصورت عمود بر محور قطعهی کار بسته شده و شکل آج بر روی قطعهی کار ایجاد میشود. آجها تنها در یک شکل نبوده و دارای فرمها و شکلهای متفاوتی هستند که از جمله معروفترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آج مستقیم
- آج راست دندانه و چپ دندانه
- آج مقعر و محدب
- و …